Home

ISSN 1857-7709

Bulletin issued (Volume/Year)

Vol. 1/2011

 

Nº1   Nº2

Vol. 2/2012

 

Nº1   Nº2

Nº3   Nº4

Vol. 3/2013

 

Nº1   Nº2

Vol. 4/2014

 

Nº1   Nº2

Vol. 5/2015

 

Nº1   Nº2

Vol. 6/2016

 

Nº1   Nº2

Vol. 7/2017

 

Nº1-2

Vol. 8/2018

 

Nº1   Nº2

Vol. 9/2019

 

Nº1   Nº2

Vol. 10/2020

 

Nº1-2

Vol. 11/2021

 

Nº1-2

Vol. 12/2022

 

Nº1-2

 

 

 

 

Maced. J. Anim. Sci.

Vol.
1

No.
1

pp.
1–274

Skopje
2011

COVER КОРИЦА

IMPRESSUM ИМПРЕСУМ

TABLE OF CONTENTS – СОДРЖИНА

FOREWORD ПРЕДГОВОР

Genetics and selection Генеtика и селекција

001 Piotr Urtnowski, Jolanta Oprzadek, Adrianna Pawlik, Edward Dymnicki

The DGAT-1 gene polymorphism is informative QTL marker for meat quality in beef cattle

Полиморфизам на генoт DGAT-1 е информативен QTL маркер за квалитет на месо при одглeдувањето на гојни говеда

002 Nikola Adamov, Ljupčo Mickov, Vladimir Petkov, Mihajlo Adamov

Microsatellite markers for pedigree vеrification in cattle

Микросателитски маркери за верификација на педигрето кај говедата

003 Yalcin Bozkurt

An evaluation of feedlot performance of Holstein and Brown swiss cattle grown under Mediterranean climate conditions

Процена на хранидбените перформанси кај холштајн-фризиско и монтафонско говедо одгледувани во услови на медитеранската клима

004 Dhimitër Rapti, Rezart Postoli, Bejo Bizhga, Pëllumb Zalla, Xhelil Koleci, Rami Selmani

Preliminary data on serological investigation to Q fever, Lyme disease and echinococcus in Аlbania

Првични податоци од серолошките испитувања за Q-треска, болеста Lyme и ехинококус (кучешка тенија) во Албанија

005 Nikola Pacinovski

Influence of certain factors on the annual milk production of the Awassi breed

Влијание на одредени фактори врз годишната продукција на млеко кај расата аваси

006 Zvonko Antunović, Ivica Marić, Zdenko Steiner, Mensur Vegara, Josip Novoselec

Blood metabolic profile of the Dubrovnik sheep – Croatian endangered breed

Метаболичен профил на крвта на дубровничката овца хрватска загрозена раса

007 Oktay Gürsoy, Tuba Şentut, Soner Çankaya

Feedlot performance and carcass characteristics of Kilis goat breed

Прираст и карактеристики на трупот кај кози од расата килис

008 Anila Hoda

Genetic diversity of the Capore goat in Albania based on 30 microsatellite markers

Генетска разновидност на козите капоре во Албанија базирана на 30 микросателитски маркери

009 Milan P. Petrović, Ljiljana Sretenović, Dragana Ružić Muslić, Nikola Pacinovski, Nevena Maksimović

The effect of crossbreeding systems on lamb meat production

Ефект од системите на вкрстување во производството на јагнешко месо

010 Božidarka Marković. Milan Marković. Slavko Josipović

The growth during suckling period and carcass traits of kids of the Balkan goat breed

Прираст во текот на дојниот период и карактеристики на трупот кај јариња од балканската раса кози

011 Tanja Ivanova, Nikola Pacinovski, Emilija Raicheva, Desislava Abadjieva

Mineral content of milk from dairy sheep breeds

Содржина на минерали во млеко од млечни раси овци

012 Neviana Stancheva, Nikolina Naydenova, Genoveva Staikova

Physicochemical composition, properties, and technological characteristics of sheep milk from the Bulgarian dairy synthetic population

Физички и хемиски состав, својства и технолошки карактеристики на млекото од бугарската синтетична млечна популација овци

013 Albana Munga, Ivana Dervishi, Erjona Abazaj

Lead effects on pituitary-testicular axis in Guinea pigs

Ефекти на оловото врз питуитарно-тестикуларната оска кај гвинејските свињи

014 Teodora Popova, Penka Marinova, Veselka Vasileva

Effect of betaine supplementation and breed on the fatty acid composition and adipocyte size and distribution in backfat and muscle lipids in pigs

Ефект на расата и на додавање бетаин во храната врз составот на масните киселини, големината на адипоцитите и распределбата на мастите во грбот и мускулните липиди кај свињите

015 Đuro Senčić, Danijela Samac, Zvonko Antunović, Josip Novoselec, Ivana Klarić

Influence of crude protein level in forage mixtures on pig meat and carcass quality

Влијание на нивото на сурови протеини во крмните смески врз квалитетот на свинските полутки и месото

016 Nedeljka Nikolova, Snežana Bogosavljević-Bošković

Carcass quality of broiler chickens of two hybrid line slaughtered in different age

Kвалитет на трупoт кај бројлерски пилиња од две хибридни линии заклани на различна возраст

017 Zlatica Pavlovski, Zdenka Škrbić, Miloš Lukić, Nedeljka Nikolova, Veselin Petričević

Naked neck – autochthonous breed of chickens in Serbia. 2. Carcass characteristics

Голошијанери – автохтона раса на пилиња во Србија 2. Кланични особини

018 Niko Milošević, Vidica Stanačev, Nedeljka Nikolova, Zlatica Pavlovski

Corn meal in broiler chicken nutrition

Пченкарно сточно брашно во исхраната на бројлерски пилиња

019 Lidija Perić, Katarzyna Sartowska, Niko Milošević, Mirjana Đukić-Stojčić, Siniša Bjedov, Nedeljka Nikolova

The effect of enzymes on the economics of poultry meat and egg production

Ензимите и нивното влијание врз економските резултати при производство на живинско месо и јајца

Animal nutritionИсхрана на домашни живоtни

020 Bojana Ristanović, Milanka Drinić, Milinko Milenković, Tanasije Radovanović, Veselin Kalpačina, Goce Cilev

The effects of the use of the Allzyme Vegpro® enzyme cocktail on the daily weight gain and feed conversion in weaned piglets
Ефекти од користењето на коктел ензими Allzyme Vegpro® во исхраната на одбиените прасиња на прирастот и потрошувачката на храна

021 Branislav Živković, Bojana Ristanović, Goce Cilev, Veselin Kalpačina, Milinko Milenković, Milanka Drinić, Tanasije Radovanović

The influence of enzyme additives on production parameters in piglet nutrition

Vlijanie na upotrebata na enzimi vo ishranata na prasiwa vrz proizvodnite parametri

022 Ekin Sucu, Ismail Filya, Ilhan Turgut

The effect of a formic acid-based preservative on structural carbohydrates and nutritive value of low dry matter sweet sorghum silages

Ефект на конзерванс на база на мравја киселина врз структурните јаглехидрати и хранливата вредност на силажа од сладок сирак со ниска сува материја

023 Jovan Stojković, Zoran Ilić, Boban Jašović, Goce Cilev

The influence of fodder with barm and the way of feeding on the lambs breeding production results

Влијание на храната со пивски квасец и на начинот на исхрана врз производните резултати кај јагнињата

024 Aleksandar Andonov, Dragan Šefer, Radmila Marković, Slađana Šobajić, Goce Cilev

Influence of ω-3 fatty acids supplemented to laying hens diet on laying performance

Влијание на масните киселини ω-3 додадени во храната врз производните параметри на несилките

025 Rusinka Petkova, Tsenka Zhelyazkova, Dimitar Pavlov

Influence of nitrogen, phosphorus and molybdenum fertilization, alone and in combination on the winter faba bean energy efficiency of production

Влијание на фертилизацијата со азот, фосфор и молибден сами или во комбинација врз продукцијата и енергетската ефикасност на зимскиот сточен грав

026 Davor Pajančić, Bojan Stipešević, Suzana Kratovalieva, Danijel Jug, Duško Mukaetov, Irena Jug, Juliana Cvetković, Miro Stošić, Bojana Teodorović

The potential of winter cover crops for early spring fodder

Потенцијал на зимските зрнести крми како рана пролетна храна

027 Milanka Drinić, Tanasije Radovanović, Goce Cilev, Milinko Milenković, Bojana Ristanović, Veselin Kalpačina

The influence of enzyme additives on nutrient utilisation in piglet nutrition

Влијание на ензимите како адитиви врз искористување хранливи материи во исхраната на одбиени прасиња

028 Milena Krstić, Sunčica Borozan, Dragoljub Jovanović, Radmila Marković, Dragan Šefer, Goce Cilev

Nutritive value of green mass and hay from the Divčibare region
Хранлива вредност на зелената маса и сеното од регионот на Дивчибаре

029 Branislav Živković, Goce Cilev, Olga Kosovac, Čedomir Radović, Dragan Mirkov, Ivan Kinčeš

Extruded corn and barley in nutrition of piglets

Екструдирани пченка и јачмен во исхраната на прасињата

Food safety and quality Квалиtеt и безбедносt на храна

030 Milan Adamović, Mirjana Stojanović, Mirko Grubišić, Deana Ileš, Jelena Milojković

Importance of aluminosilicate minerals in safe food production

Значење на алумосиликатни минерални суровини во производството на безбедна храна

031 Igor Ujčič-Vrhovnik, Breda Jakovac-Strajn

The determination of different feed constituents using the microscopic method

Одредување на различните конституенти во сточната храна со употреба на микроскопскиот метод

032 Vesna Krnjaja, Ljiljana Stojanović, Snežana Trenkovski, Zorica Bijelić, Dušica Tomašević

The frequency of pathogenic fungi genera in poultry feed

Зачестеност на патогените видови габи во храната за живина

033 Vladimir E. Runik, Gennadiy G. Reshetnikov, Sergey A. Chupin, Olga I. Ruchnova, Olga V. Pruntova, Larisa B. Prokhvatilova

Examination for chemical residues, radionuclides and genetically modified organisms in grain, feedstuffs and foodstuffs of animal origin

Испитување на хемиски остатоци, радионуклеиди и генетски модифицирани организми кај житни растенија, сточна храна и прехранбени производи од животинско потекло

034 Gyurga Mihailova, Tzonka Odjakova

ClA content in sheep milk and sheep dairy products

Содржина на CLA во овчо млеко и овчи млечни производи

Еcology, natural resources and environment – Екологија, pриродни ресурси и живоtна средина

035 Aldin Lika

Note on the distribution of Phlebotomine sand flies in Southern Albania

Белешка за распространетоста на песочните муви Phlebotomine во Јужна Албанија

036 Natalija Aceska, Svetlana Petrovska, Havzi Memeti

Analysis of the existing situation in the municipality of Prilep and the strategic approach to the resolution of solid waste management problems

Анализа на постојната ситуација во градот Прилеп и стратешки пристап кон решавање на управувањето со цврст отпад

Sustainable livestock production fishery and honey-bee keeping
Одржливо сtочарско pроизводсtво, рибарсtво и pчеларсtво

037 Tatjana Smiljaković, Ljiljana Stojanović, Snežana Trenkovski, Marija Kojić, Čedomir Radović, Ljiljana Sretenović, Stevica Aleksić

Bacillus cereus and selenium have good effect on in vitro maturation of oocytes

Bacillus cereus и селенот имаат добро влијание врз зреењето на јајцевите клeтки in vitro

038 Hüsnü Erbay Bardakçıoğlu, Murat Yılmaz, Turgay Taşkın, Orhan Karaca

General view of ruminant production in Aydin – Turkey

Преглед на преживното сточарско производство во Ајдин – Турција

039 Elitsa Petrova, Stoyko Stoykov

Investigations of some bivalve mollusks in Bourgas Bay (Bulgarian Black Sea coast)

Истражување на одредени двокапачни мекотели во заливот Бургас (бугарски брег на Црно Море)

040 Dritan Arapi, Rigerta Sadikaj, Enkelejda Emiri

A new technology of shrimp Marsupenaeus japonicus cultivation in semi-intensive method in Albania

Нова технологија за одгледување на морски ракови Marsupenaeus japonicus со полуинтензивен метод во Албанија

041 Nadka Kostadinova

The competitiveness of Bulgarian animal husbandry and the humane attitude to animals

Конкурентност на бугарското сточарство и хуман однос спрема животните

Alternative livestock production and hunting Алtернаtивно сtочарсtво и ловсtво

042 Angela Gabriella D’Alessandro, Riccardina Tesse, Cosimo Montagna, Vincenzo De Leo, Nicoletta Addante, Lucio Armenio, Giovanni Martemucci

Production of donkey milk for human feeding: Changes of gross composition and energetic value during lactation in Martina Franca breed

Производство на магарешко млеко за човечка исхрана: Промени во бруто составот и енергетската вредност за време на лактација кај расата Martina Franca

043 Gunes Serin, Tugrul Tarimcilar

Obstetric Doppler ultrasound findings in a German shepherd bitch at pregnancy and puerperium

Акушерски наоди со Доплеров ултразвук кај женка од расата германски овчар во текот на бременоста и пуерпериумот

Economics in animal husbandry Економика во сtочарсtвоtо

044 Djordje Okanović, Vladislav Zekić, Slavko Filipović, Nedeljko Tica

Influence of the feeding system on the economic results in the production of fatty poultry

Влијание на системот на исхрана врз економските резултати во производството на товни пилиња

045 Grujica Vico, Mile Peševski, Zoran Rajić

Dairy production and foreign trade of milk and dairy products in Bosnia and Herzegovina

Производство и надворешно-трговска размена на млеко и млечни производи во Боснаи Херцеговина

046 Petrit Dobi, Anila Hoda, Saide Labinoti

Techno-economic aspects of development for local goat breed farms

Технолошко-економски аспекти во развојот на локалните фарми за одгледување кози

047 Vasil Kostov, Milica. Ristovska. Dana. Prelić. Valentina Slavevska-Stamenković

Assessementof the ecological statua on the Crna River based on fish fauna – Contribution to the establishment of the monitoring system in R. Macedonia

Процена на еколошкиот статус на Цена Река врз основа на рибната фауна Придонес во воспоставувањето на мониторинг систем на реките во Р. Македонија)

INSTRUCTIONS FOR AUTHORS ИНСТРУКЦИИ ЗА АВТОРИТЕ