Home

ISSN 1857-7709

Bulletin issued (Volume/Year)

Vol. 1/2011

 

Nº1   Nº2

Vol. 2/2012

 

Nº1   Nº2

Nº3   Nº4

Vol. 3/2013

 

Nº1   Nº2

Vol. 4/2014

 

Nº1   Nº2

Vol. 5/2015

 

Nº1   Nº2

Vol. 6/2016

 

Nº1   Nº2

Vol. 7/2017

 

Nº1-2

Vol. 8/2018

 

Nº1   Nº2

Vol. 9/2019

 

Nº1   Nº2

Vol. 10/2020

 

Nº1-2

Vol. 11/2021

 

Nº1-2

Vol. 12/2022

 

Nº1-2

 

 

 

 

Maced. J. Anim. Sci.

Vol.
5

No.
2

pp.
47–122

Skopje
2015

COVER КОРИЦА

IMPRESSUM ИМПРЕСУМ

TABLE OF CONTENTS – СОДРЖИНА

Genetics and selection – Генетика и селекција

197. Nikola Pacinovski, Vladimir Dzabirski, Koco Porcu, George Dimov, Goce Cilev, Zvonko Antunovic, Goran Trajkovski

SIMPLIFICATION OF A4 TO AC4 METHOD OF TEST DAY YIELD OF EAST FRIESIAN SHEEP IN MACEDONIA (Поедноставување на методот А4 во метод АС4 за утврдување дневна млечност кај источно-фризиската раса овци во Република Македонија)

198. Zvonko Antunovic, Josip Novoselec, Zeljka Klir

BODY GROWTH OF GOAT KIDS IN ORGANIC FARMING (Прираст на јариња во органско производство)

199. Dragoslav Kocevski, Nedeljka Nikolova, Gjoko Bunevski, Vladimir Dzabirski, Vlado Vukovic, Koco Porcu

QUALITY OF EGGS FOR CONSUMPTION FROM DIFFERENT PRODUCERS IN THE MARKETS IN R. MACEDONIA.
1:. EGG MASS AND EGG SHELL STRENGTH (Квалитет на консумните јајца од различни производители во маркетите во Република Македонија
1: Маса на јајцата и цврстина на лушпата)

Food safety and quality – Квалитет и безбедност на храна

200. Vlado Kovacevic, Imre Kadar, Mirta Rastija, Domagoj Rastija, Dario Iljkic

IMPACT OF LIMING ON MICRONUTRIENTS STATUS IN MAIZE GRAIN (Влијание на калцизацијата врз статусот на микроелементите во зрното од пченка)

201. Georgi Zhelyazkov, Teodora Popova, Deyan Stratev

CHEMICAL COMPOSITION AND FATTY ACID PROFILE OF MARINATED MACKEREL (SCOMBER SCOMBRUS) DURING PROCESSING AND STORAGE (Хемиски состав и маснокиселински профил на маринирани скуши (Scomber scombrus) во време на преработка и чување)

202. Nikola Pacinovski, Gordana Dimitrovska, Ljupco Kocoski, Goce Cilev, Mirjana Menkovska, Biljana Petrovska, Apostol Pacinovski

NUTRITIVE ADVANTAGES OF GOAT MILK AND POSSIBILITIES OF ITS PRODUCTION IN REPUBLIC OF MACEDONIA (Хранливи предности на козјото млеко и можности за негово производство во Репулика Македонија)

203. Danica Andreevska, Dobre Andov, Mirjana Menkovska, Emilija Simeonovska, Trajce Dimitrovski

HEAD RICE YIELD OF SOME DOMESTIC AND FOREIGN RICE VARIETIES ORYZA SATIVAL.) GROWN IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA (Рандманот кај некои домашни и странски сорти ориз (Oryza sativa L.) одгледувани во Република Македонија)

204. Ludmila Vinnikova, Iryna Prokopenko

APPLICATION OF HIGH HYDROSTATIC PRESSURE IN THE TECHNOLOGY OF POULTRY PRODUCTS (Примена на висок хидростатичен притисок во технологијата на живински производи)

205. Oksana Savinok

RHEOMETRIC INVESTIGATIONS OF BEEF MUSCLE TISSUE IN DIFFERENT PERIODS OF AUTOLYSIS (Реометриски истражувања на мускулно ткиво од говедско месо во различни периоди од автолизата)

206. Sergey Patyukov, Nikola Pacinovski

EFFECT OF TRADITIONAL AND OHMIC HEATING ON FAT STABILITY OF PUFA-FORTIFIED COOKED SAUSAGES (Влијанието на традиционалното и омското загревање врз стабилноста на мастите кај барените колбаси збогатени со PUFA)

Fishery – Рибарство

207. Vasil Kostov, Rodne Nastova, Natasha Gjorgjovska, Irina Uslinovska, Julijana Arsovska, Milica Ristovska

FIRST RECORD OF COMMON BREAM, ABRAMIS BRAMA (LINNAEUS, 1758), INTRODUCED TO THE VARDAR RIVER BASIN, REPUBLIC OF MACEDONIA (Прв наод на Деверика, Abramis brama (LinnaeuS, 1758), интродуцирана во сливот на реката Вардар, Република Македонија)

INSTRUCTIONS FOR AUTHORS ИНСТРУКЦИИ ЗА АВТОРИТЕ