|
ISSN 1857-7709 |
|
TABLE OF CONTENTS – СОДРЖИНА Genetics and selection – Генетика и селекција SIMPLIFICATION OF A4 TO AC4 METHOD OF TEST DAY YIELD OF EAST FRIESIAN SHEEP IN MACEDONIA (Поедноставување на методот А4 во метод АС4 за утврдување дневна млечност кај источно-фризиската раса овци во Република Македонија) 198. Zvonko Antunovic, Josip Novoselec, Zeljka Klir BODY GROWTH OF GOAT KIDS IN ORGANIC FARMING (Прираст на јариња во органско производство) QUALITY OF EGGS FOR CONSUMPTION FROM DIFFERENT PRODUCERS IN THE MARKETS IN R. MACEDONIA.
Food safety and quality – Квалитет и безбедност на храна 200. Vlado Kovacevic, Imre Kadar, Mirta Rastija, Domagoj Rastija, Dario Iljkic IMPACT OF LIMING ON MICRONUTRIENTS STATUS IN MAIZE GRAIN (Влијание на калцизацијата врз статусот на микроелементите во зрното од пченка) 201. Georgi Zhelyazkov, Teodora Popova, Deyan Stratev CHEMICAL COMPOSITION AND FATTY ACID PROFILE OF MARINATED MACKEREL (SCOMBER SCOMBRUS) DURING PROCESSING AND STORAGE (Хемиски состав и маснокиселински профил на маринирани скуши (Scomber scombrus) во време на преработка и чување) NUTRITIVE ADVANTAGES OF GOAT MILK AND POSSIBILITIES OF ITS PRODUCTION IN REPUBLIC OF MACEDONIA (Хранливи предности на козјото млеко и можности за негово производство во Репулика Македонија) 203. Danica Andreevska, Dobre Andov, Mirjana Menkovska, Emilija Simeonovska, Trajce Dimitrovski HEAD RICE YIELD OF SOME DOMESTIC AND FOREIGN RICE VARIETIES ORYZA SATIVAL.) GROWN IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA (Рандманот кај некои домашни и странски сорти ориз (Oryza sativa L.) одгледувани во Република Македонија) 204. Ludmila Vinnikova, Iryna Prokopenko APPLICATION OF HIGH HYDROSTATIC PRESSURE IN THE TECHNOLOGY OF POULTRY PRODUCTS (Примена на висок хидростатичен притисок во технологијата на живински производи) RHEOMETRIC INVESTIGATIONS OF BEEF MUSCLE TISSUE IN DIFFERENT PERIODS OF AUTOLYSIS (Реометриски истражувања на мускулно ткиво од говедско месо во различни периоди од автолизата) 206. Sergey Patyukov, Nikola Pacinovski EFFECT OF TRADITIONAL AND OHMIC HEATING ON FAT STABILITY OF PUFA-FORTIFIED COOKED SAUSAGES (Влијанието на традиционалното и омското загревање врз стабилноста на мастите кај барените колбаси збогатени со PUFA) Fishery – Рибарство FIRST RECORD OF COMMON BREAM, ABRAMIS BRAMA (LINNAEUS, 1758), INTRODUCED TO THE VARDAR RIVER BASIN, REPUBLIC OF MACEDONIA (Прв наод на Деверика, Abramis brama (LinnaeuS, 1758), интродуцирана во сливот на реката Вардар, Република Македонија) |