Home

ISSN 1857-7709

Bulletin issued (Volume/Year)

Vol. 1/2011

 

Nº1   Nº2

Vol. 2/2012

 

Nº1   Nº2

Nº3   Nº4

Vol. 3/2013

 

Nº1   Nº2

Vol. 4/2014

 

Nº1   Nº2

Vol. 5/2015

 

Nº1   Nº2

Vol. 6/2016

 

Nº1   Nº2

Vol. 7/2017

 

Nº1-2

Vol. 8/2018

 

Nº1   Nº2

Vol. 9/2019

 

Nº1   Nº2

Vol. 10/2020

 

Nº1-2

Vol. 11/2021

 

Nº1-2

Vol. 12/2022

 

Nº1-2

 

 

 

 

Maced. J. Anim. Sci.

Vol.
2

No.
4

pp.
363–428

Skopje
2012

COVER КОРИЦА

IMPRESSUM ИМПРЕСУМ

TABLE OF CONTENTS – СОДРЖИНА

Genetics and selection – Генетика и селекција

129 Yalcin Bozkurt

Performance of Holstein male and female calves grown under Medi-terranean winter climate conditions (Перфоманси на машки и женски телиња од расата холштајн одгледувани во медитеранските зимски климатски услови)

130 Blerta Mehmedi, Taulant Kastrati, Luigj Turmalaj, Klajdi Nallbani

Increasing the level of fertility in cows by hormonal treatment (Зголемување на нивото на плодноста кај крави со хормонален третман)

131 Ratko Mijatovic, Stoja Jotanovic, Marinko Vekic, Dorde Savic, Mustafa Podzo, Blagoje Stancic

Influence of hormone-vitamin-mineral treatment of Wurttemberg ewes on reproductive efficiency in deep off-season (Влијание на хормонско-витаминско-минерален третман врз репродуктивната ефикасност кај овци од расата Wurttemberg, длабоко надвор од сезоната)

132 Atanas Nitovski, Milinko Milenkovic, Bisa Radovic, Valentina Milanovic, Dragana Grcak, Milovan Grcak

Making a plan of biosecurity on a pig farm (Изработка на план за биосигурност на свињарска фарма)

Animal nutrition – Исхрана на домашни животни

133 Nese Nuray Toprak, Aydan Yilmaz

Effects of phytase and DCP supplementation on performance, egg quality, some serum, tibia and excreta characteristics of barley based protein deficient quail di-ets (Влијание на додавањето фитаза и ДКФ во храната за препелици составена од јачмен со пониска содржина протеини врз перформансите, квалитетот на јајцата, некои карактеристики на серумот, тибијата и екскретите)

Food safety and quality – Квалитет и безбедност на храна

134 Julijana Tomovska, Velina Stefanovska, Vesna K. Hristova, Nikola Georgievski

Examination of aflatoxins B1 and G1 in feed (Испитување на афлатоксините B1 и G1 во добиточна храна)

135 Oksana Savinok, Inna Litvinova, Aco Ku-zelov

The natural additive with antioxidant properties for meat products (Природен додаток со антиоксидантни својства за месни производи)

Sustainable livestock production, fishery and honey-bee keeping Одржливо сточарско производство, рибарство и пчеларство

136 Rodne Nastova, Vasil Kostov, Nedeljka Nikolo-va

Influence of a different water exchange rate on the growth of rainbow trout (Salmo truta) (Влијание на различните нивоа на протокot на вода врз растежот на калифорниската пастрмка (Salmo truta))

Economics in animal husbandry – Економија во сточарството

137 Zornitsa Stoyanova

Strategies for rural development in Bulgaria within the LEADER approach (Стратегии за рурален развој во Бугарија во рамките на пристапот LEADER)

138 Toso Kostadinov

The state of rural entrepreneurship in the Republic of Macedonia (Состојбата на руралното претприемништво во Република Македонија)

INSTRUCTIONS FOR AUTHORS ИНСТРУКЦИИ ЗА АВТОРИТЕ