Home

ISSN 1857-7709

Bulletin issued (Volume/Year)

Vol. 1/2011

 

Nº1   Nº2

Vol. 2/2012

 

Nº1   Nº2

Nº3   Nº4

Vol. 3/2013

 

Nº1   Nº2

Vol. 4/2014

 

Nº1   Nº2

Vol. 5/2015

 

Nº1   Nº2

Vol. 6/2016

 

Nº1   Nº2

Vol. 7/2017

 

Nº1-2

Vol. 8/2018

 

Nº1   Nº2

Vol. 9/2019

 

Nº1   Nº2

Vol. 10/2020

 

Nº1-2

Vol. 11/2021

 

Nº1-2

Vol. 12/2022

 

Nº1-2

 

 

 

 

Maced. J. Anim. Sci.

Vol.
6

No.
1

pp.
1–74

Skopje
2016

COVER КОРИЦА

IMPRESSUM ИМПРЕСУМ

TABLE OF CONTENTS – СОДРЖИНА

Genetics and selection – Генетика и селекција

208. N. M. Kosyachenko, A. V. Konovalov, E. A. Pivovarova, M. A. Senchenko, M. P. Petrovic, M. M. Petrovic, V. C. Petrovic

THE INFLUENCE OF THE FACTOR «MILK YIELD DURING THE FIRST LACTATION» ON CONTROLLED SIGNS OF PRODUCTIVITY AND DURATION OF ECONOMIC USE OF COWS OF THE YAROSLAVL BREED AND ITS CROSSBREDS WITH HOLSTEIN (Влијанието на факторот „принос на млеко во текот на првата лактација“ врз контролираните знаци на продуктивноста и должината на економското оскористување на кравите од јарославската расаи нејзините мелези со холштајн)

209. Tatijana Kaleska, Ljupce Kocoski, Elena Josevska, Zora Uzunoska, Nikola Pacinovski

QUALITY EVALUATION OF LAMB’S MEAT ACCORDING ТО BREEDING SYSTEMS (Оцена на квалитетот на јагнешкото месо во зависност од начинот на одгледување)

210. Nevyana Stancheva, Jivko Krastanov, Teodora Angelova, Georgi Kalaydhziev, Daniela Yordanova, Stayka Laleva

GENETIC STRUCTURE OF THE SHEEP FROM THE BULGARIAN DAIRY SYNTHETIC POPULATION ON THE EXPERIMENTAL FARM OF AGRICULTURAL INSTITUTE – SHUMEN (Генетска структура на овците од бугарската млечна синтетична популација од во стадото на експерименталната фарма на на земјоделскиот инатитут во Шумен)

Food safety and quality – Квалитет и безбедност на храна

211. Domagoj Rastija, Domagoj Simic, Zdenko Loncaric, Imre Kadar , Vlado Kovacevic

POSSIBILITIES OF CADMIUM REDUCING IN ANIMAL FOOD BY SOIL, LIMING AND GENOTYPE (Можности на намалување за кадмиумот во храната за животни, преку почвата, калцификацијата и генотипот)

212. Zora Uzunoska, Zlatko Pejkovski, Tanja Kalevska, Daniela Belicovska, Katerina Belicovska, Viktorija Stamatovska

THE POSITIVE IMPACT OF BIOPROTECTIVE CULTURE ON CERTAIN BURGER PARAMETERS (Позитивен импакт на биопротективната култура на одредени параметри на плескавиците)

213. Aco Kuzelov, Darko Andronikov, Nako Taskov, Elenica Sofijanova, Dusica Saneva, Dijana Naseva

THE INFLUENCE OF THE GARLIC EXTRACT ON THE CHEMICAL COMPOSITION, MICROBIOLOGICAL STATUS AND THE SENSORY CHARACTERISTICS OF MINCED PORK MEAT AND THE SEMI-DURABLE SAUSAGE (Влијание на екстрактот од лук врз хемискиот состав, микробиолошкиот статус и сензорните особини на мелено свинско месо и народен колбас)

214. Gorica Pavlovska, Vezirka Jankuloska, Vesna Antoska Knighs, Elena Stojanova

DIFFERENCES IN CHEMICAL PARAMETERS OF COLD PRESSED OIL AND REFINED COOKING OIL (Разлики во хемиските својства на ладно цедено и рафинирано масло за јадење)

215. Larisa Agunova, Aco Kuzelov

ERIATRIC DIETARY MEAT-BASED PRODUCTS (Геронтолошко-диететски производи врз основа на месо)

216. Oksana Savinok

IMPROVEMENT OF THE METHODS OF CALCULATION OF RHEOLOGICAL CHARACTERISTICS OF RESILIENT-ELASTIC ENVIRONMENTS BY THE PENETRATION METHOD (Подобрување на методите за пресметка на реолошки карактеристики во еластична околина со метод на пенетрација)

Alternative livestock production and hunting – Алтернативно сточарство и ловство

217. Damir Suljevic, Muhamed Focak, Dunja Rukavina, Amir Zahirovic

COMPARATIVE ANALYSIS OF HEMATOLOGICAL PARAMETERS IN WORKING POLICE DOGS (Компаративна анализа на хематолошките параметри кaj работните полициски кучиња)

INSTRUCTIONS FOR AUTHORS ИНСТРУКЦИИ ЗА АВТОРИТЕ