|
ISSN 1857-7709 |
|
TABLE OF CONTENTS – СОДРЖИНА Genetics and selection – Генетика и селекција THE INFLUENCE OF LACTATION NUMBER AND SEASON ON YIELD, CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL STATUS OF SHEEP MILK (Влијание на бројот на лактацијата и на сезоната врз количината и хемискиот и микробиолошкиот статус на овчото млеко) Animal nutrition – Исхрана на домашни животни 192. Matina Nikolova, Georgi Penchev, Svetlana Grigorova, Dimo Penkov, Hristo Hristev, Iveta Koeva EFFECT OF DIFFERENT CONCENTRATIONS OF TRIBULUS TERRESTRIS DRY EXTRACT ON HISTOLOGICAL STRUCTURE OF GONADS AND KIDNEYS IN JAPANESE QUAIL (Ефектот на различни концентрации сув екстракт од Tribulus terrestris врз хистолошката структура на гонадите и бубрезите кај јапонска потполошка) 193. Sabah Sena, Lumturi Sena, Nedjelka Nikolova, Ylli Bicoku THE EFFECT OF RESTRICTED FEEDING FOR AN EXTENDED PERIOD OF TIME ON THE CARCASS’S FATTENING PARAMETERS OF RABBITS (Eфектот на ограничена исхрана во подолг временски период врз гојните параметри на трупот кај зајаците) Food safety and quality – Квалитет и безбедност на храна 194. Aco Kuzelov, Darko Andronikov, Nako Taskov, Dusica Saneva, Elenica Sofijanova ANTIMICROBIOLOGICAL EFFECT OF EXTRACTS FROM SPICES DURING PRODUCTION OF SEMIDURABLE NATIONAL SAUSAGES (Антимикробиолошки ефект на екстракти од зачини во производството на полутраен народен колбас) 195. Aco Kuzelov, Darko Andronikov, Nako Taskov, Dusica Saneva, Dijana Naseva, Elenica Sofijanova INFLUENCE OF THE BASIL EXTRACTS AND ARILLUS MYRISTICAE ON ANTIOXIDATIVE CHANGES IN SEMIDURABLE SAUSAGES (Влијание на екстракт од босилок и од мускатен цвет врз антиоксидативните промени на народен колбас) CONTENT OF NITRITES AND SALT AND CHEMICAL COMPOSITION OF SOME MEAT PRODUCTS (Содржината на нитрити и сол и хемискиот состав на некои месни производи) |