Home

ISSN 1857-7709

Bulletin issued (Volume/Year)

Vol. 1/2011

 

Nº1   Nº2

Vol. 2/2012

 

Nº1   Nº2

Nº3   Nº4

Vol. 3/2013

 

Nº1   Nº2

Vol. 4/2014

 

Nº1   Nº2

Vol. 5/2015

 

Nº1   Nº2

Vol. 6/2016

 

Nº1   Nº2

Vol. 7/2017

 

Nº1-2

Vol. 8/2018

 

Nº1   Nº2

Vol. 9/2019

 

Nº1   Nº2

Vol. 10/2020

 

Nº1-2

Vol. 11/2021

 

Nº1-2

Vol. 12/2022

 

Nº1-2

 

 

 

 

Maced. J. Anim. Sci.

Vol.
5

No.
1

pp.
1–46

Skopje
2015

COVER КОРИЦА

IMPRESSUM ИМПРЕСУМ

TABLE OF CONTENTS – СОДРЖИНА

Genetics and selection – Генетика и селекција

191. Zoran Z. Ilic, Violeta Caro Petrovic, Milan P. Petrovic, Radojica Djokovic, Vladimir Kurcubic, Bojana Ristanovic, Nikola Pacinovski

THE INFLUENCE OF LACTATION NUMBER AND SEASON ON YIELD, CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL STATUS OF SHEEP MILK (Влијание на бројот на лактацијата и на сезоната врз количината и хемискиот и микробиолошкиот статус на овчото млеко)

Animal nutrition – Исхрана на домашни животни

192. Matina Nikolova, Georgi Penchev, Svetlana Grigorova, Dimo Penkov, Hristo Hristev, Iveta Koeva

EFFECT OF DIFFERENT CONCENTRATIONS OF TRIBULUS TERRESTRIS DRY EXTRACT ON HISTOLOGICAL STRUCTURE OF GONADS AND KIDNEYS IN JAPANESE QUAIL (Ефектот на различни концентрации сув екстракт од Tribulus terrestris врз хистолошката структура на гонадите и бубрезите кај јапонска потполошка)

193. Sabah Sena, Lumturi Sena, Nedjelka Nikolova, Ylli Bicoku

THE EFFECT OF RESTRICTED FEEDING FOR AN EXTENDED PERIOD OF TIME ON THE CARCASS’S FATTENING PARAMETERS OF RABBITS (Eфектот на ограничена исхрана во подолг временски период врз гојните параметри на трупот кај зајаците)

Food safety and quality – Квалитет и безбедност на храна

194. Aco Kuzelov, Darko Andronikov, Nako Taskov, Dusica Saneva, Elenica Sofijanova

ANTIMICROBIOLOGICAL EFFECT OF EXTRACTS FROM SPICES DURING PRODUCTION OF SEMIDURABLE NATIONAL SAUSAGES (Антимикробиолошки ефект на екстракти од зачини во производството на полутраен народен колбас)

195. Aco Kuzelov, Darko Andronikov, Nako Taskov, Dusica Saneva, Dijana Naseva, Elenica Sofijanova

INFLUENCE OF THE BASIL EXTRACTS AND ARILLUS MYRISTICAE ON ANTIOXIDATIVE CHANGES IN SEMIDURABLE SAUSAGES (Влијание на екстракт од босилок и од мускатен цвет врз антиоксидативните промени на народен колбас)

196. Darko Andronikov, Aco Kuzelov, Nako Taskov, Dusica Saneva, Aco Janevski, Kiro Mojsov, Elenica Sofijanova

CONTENT OF NITRITES AND SALT AND CHEMICAL COMPOSITION OF SOME MEAT PRODUCTS (Содржината на нитрити и сол и хемискиот состав на некои месни производи)

INSTRUCTIONS FOR AUTHORS ИНСТРУКЦИИ ЗА АВТОРИТЕ