Home

ISSN 1857-7709

Bulletin issued (Volume/Year)

Vol. 1/2011

 

Nº1   Nº2

Vol. 2/2012

 

Nº1   Nº2

Nº3   Nº4

Vol. 3/2013

 

Nº1   Nº2

Vol. 4/2014

 

Nº1   Nº2

Vol. 5/2015

 

Nº1   Nº2

Vol. 6/2016

 

Nº1   Nº2

Vol. 7/2017

 

Nº1-2

Vol. 8/2018

 

Nº1   Nº2

Vol. 9/2019

 

Nº1   Nº2

Vol. 10/2020

 

Nº1-2

Vol. 11/2021

 

Nº1-2

Vol. 12/2022

 

Nº1-2

 

 

 

 

Maced. J. Anim. Sci.

Vol.
12

No.
1–2

pp.
1–76

Skopje
2022

COVER КОРИЦА

IMPRESSUM ИМПРЕСУМ

TABLE OF CONTENTS -СОДРЖИНА

Genetics and selection – Генетика и селекција

284. Nikola Pacinovski, Elena Eftimova, Vesna Levkov, Natasha Mateva, Daniela Belishovska, Ljupcho Angelovski, Ana Palashevska, Danail Shutevski

VARIABILITY OF SOME PRODUCTION TRAITS OF KARAKACHANIAN SHEEP IN NORTH MACEDONIA (Варијабилност на некои производни својства на каракачанската овца во Северна Mакедонија)

285. Elena Eftimova, Nikola Pacinovski, Ana Palashevska, Daniela Belishovska, Vesna Levkov

GOAT BREEDING IN THE REPUBLIC OF NORTH MACEDONIA – SITUATION AND PERSPECTIVE (Козарство во Република Северна Македонија – Сосојба и перспектива)

Animal Nutrition – Исхрана на домашни животни

286. Nikolay Markov, Dеyan Georgiev, Maria Georgieva, Tatyana Bozhanska, Denitsa Hristova, Miroslav Hristov

WASTE FROM THE SUMMER PRUNING OF BERRY BUSHES SUITABLE FOR FEEDING BEEF CATTLE (Отпад од летното кроење на грмушки за бобинки погоден за храна на гојни говеда)

287. Nedeljka Nikolova, Nikola Puvacha

REVIEW ON LAMIACEAE FAMILY SELECTED PLANTS DERIVED ESSENTIAL OILS AND THEIR EFFECTS IN BROILER CHICKEN PRODUCTION (Преглед на етеричнита масла добиени од избрани растенија на fam. Lamiaceae и нивните влијанија врз производството на бројлерски пилиња)

288. Svetlana Grigorova, Desislava Abadjieva, Mariya Todorova

AN INVESTIGATION ON POSSIBILITY OF CYNARA SCOLYMUS USE AS DIET INGREDIENT OF ISA BROWN LAYERS (Истражување на можноста на употреба на Cynara scolymus како додаток во исхраната на несилки од расата ISA Brown)

Food safety and quality – Квалитет и безбедност на храна

289. Vesna Levkov, Natalija Atanasova-Panchevska, Daniela Belichovska, Sandra Mojsova, Natasha Gjorgovska

FERMENTED PLANT BASED PRODUCTS IN EVERYDAY NUTRITION IN NORTH MACEDONIA AND THEIR POTENTIAL OF PROBIOTIC VECTORS (Ферментирани растителни производи во секојдневната исхрана во Северна Македонија и нивниот потенцијал како вектори на пробиотици)

290. Daniela Belichovska, Zlatko Pejkovski, Aleksandra Silovska-Nikolova, Katerina Belichovska, Vesna Levkov, Nikola Pacinovski, Elena Eftimova, Mimi Kratovalieva-Stanikevska

POSSIBILITIES FOR PORK FAT, PHOSPHATE AND NITRITE REPLACEMENT IN CHICKEN FRANKFURTER PRODUCTION (Можности за замена на сланината, фосфатите и нитритите во производството на пилешки виршли)

291. Vesna Levkov , Daniela Belichovska, Elena Eftimova

THE NUMBER AND COMPOSITION OF YEAST S AND MOULDS DEVELOPING IN BEATEN CHEESE PRODUCED IN INDUSTRIAL CAPACITY ( Динамика и состав на квасци и мувли кои се развиваат во биено сирење производено во индустриски капацит )

INSTRUCTIONS FOR AUTHORS ИНСТРУКЦИИ ЗА АВТОРИТЕ