|
ISSN 1857-7709 |
|
TABLE OF CONTENTS – СОДРЖИНА Genetics and selection – Генетика и селекција 247. Bone Palasevski, Ana Palasevska, Gjoko Bunevski, Nikola Pacinovski, Elena Eftimova APPLICATION OF LINEAR METHOD OF EVALUATION IN HOLSTEIN–FRIESIAN COWS(Примена на линеарен метод на оценување кај холштајн-фризиски крави) 248. Nevyana Stancheva, Jivko Krastanov, Teodora Angelova, Georgi Kalaydzhiev, Daniela Yordanova SUCKLING PERIOD AND MILK PRODUCTIVITY OF THE SHEEP FROM BULGARIAN DAIRY SYNTHETIC POPULATION(Дојниот период и производството на млеко на овци од бугарската млечна синтетска популација) INTENSITY OF GROWTH, PRODUCTIVITY AND BODY CONDITION SCORE OF YOUNG BREEDING ANIMALS OF THE THRACIAN MERINO BREED(Интензитет на прираст, продуктивност и оцена на телесната состојба кај млади расплодни животни од тракиската тенкоруна раса овци) 250. Nadezhda Palova, Dimitrinka Krusheva, Yordan Marchev, Radka Nedeva, Jivko Nakev THE EAST BALKAN PIG – POSSIBILITY FOR PRODUCTION OF HEALTHY FOOD(Источнобалканска свиња – можност за производство на здрава храна) Food safety and quality – Безбедност и квалитет на храна 251. Natalija Atanasova-Pancevska, Djoko Kungulovski FERMENTATIVE ACTIVITY OF FIVE STRAINS OF NEOCALLIMASTIX FRON-TALIS CULTIVATED ON A DIFFERENT SUBSTRATES(Ферментативна активност на пет соја на Neocallimastix frontalis култивирани на различни супстрати) Sustainable livestock production, fishery and honey-bee keeping – Одржливо сточарско производство, рибарство и пчеларство 252. Petrit Dobi, Roland Bardhi, Ilir Lloha DEVELOPING GEOGRAFIC INDICATION FOR HASI GOAT MEAT (AN APPROACH TO LINK RESEARCH WITH RURAL DEVELOPMENT)(Развој на географските oznaki за козјото месо od regionot Hаси – Пристап поврзан со истражување на руралниот развој) ASSESSMENT OF HEAVY METALS CONTENT IN POLLEN FROM THE COMBS (BEE BREAD) IN REGIONS WITH DIFFERENT ANTHROPOGENIC IMPACT(Утврдување содржина на тешки метали во полен од саќе (Bee bread) во региони со различнo антропогенo влијание) INFLUENCE OF SELECTED ESSENTIAL OILS AS A NATURAL REPELLENT OF POULTRY RED MITES (IN VITRO STUDY)(Влијание на избрани етерични масла како природни репеленти против црвените пајаци кај живината (истражување in vitro)) |