|
ISSN 1857-7709 |
|
TABLE OF CONTENTS – СОДРЖИНА Genetics and selection – Генетика и селекција 186 Staika Laleva, Petia Slavova, Nikola Pacinovski, Georgi Bonev, Goce Cilev, Yovka Popova Comparison of the ovulation rate, fertility and birth weight in sheep of Trakian Merino breed and their crosses with Booroola (Споредба на процентот на овулација, плодноста и породната тежина помеѓу овците од расата тракиски мерино и неговите мелези со бурула) 187 Dragomir Lukač, Vitomir Vidović, Vladislav Višnjić, Jovanka Krnjaić Duroc as a terminal sire line for fattening pigs production (Дурок како терминална татковска линија за гојното свињарско производство) Animal nutrition – Исхрана на домашни животни Digestibility of fat in broiler chickens influenced by dietary addition of spice herbs (Сварливост на мастите во исхраната на бројлерски пилиња со додавање зачински билки во оброците) Food safety and quality – Квалитет и безбедност на храна Fatty acid composition of pork as affected by dietary vitamin E supplementation and cooking (Состав на масни киселини во свинско месо под влијание на витамин Е и негова термичка обработка) 190 Aco Kuzelov, Nako Taškov, Dušica Saneva, Oksana Savinok Influence of the lactate on the microbiological and sensory properties in semi-durable sausages (Влијание на лактатите врз микробиолошките и сензорните својства на полутрајни колбаси) |