|
ISSN 1857-7709 |
|
TABLE OF CONTENTS – СОДРЖИНА Genetics and selection – Генетика и селекција 159 Đorđe Savić, Stoja Jota-nović, Marinko Vekić Some biochemical blood parameters of Gatacko breed cows in early lacta-tion (Некои биохемиски параметри на крвта кај крави во рана лактација од расата Гатачко говедо) 160 Nurcan Karslioglu Kara, Aşkın Ga-liç Relationship between the method of manure removal and some reproductive problems in Holstein cows (Однос помеѓу начинот на отстранување на арското ѓубриво и некои репродуктивни проблеми кај холштајн крави) 161 Hulya Hanoglu, Ibrahim Ak, Deniz Soysal Determination of organic lamb fattening performance and slaughter char-acteristics in the South Marmara conditions in Turkey (Определување на гојните перформанси и кланичните карактеристики на органско јагне во услови на Јужна Мармара, Турција) 162 Mina Rashidi, Fatin Cedden Trans-cervical artificial insemination in ewes during out of breeding season (Трансцервикалноп осеменување кај овци вон сезона на парење) 163 Halit Deniz Şireli, Seyrani Koncagul, Mu-hittin Tutkun Potentials and presence of sheep breeding and products in Turkey (Потенцијали и застапеност на овчарството и овчите производи во Турција) Phenotypic changes of fat in Lori-Bakhtiari fat-tailed sheep Фенотипски промени на масти во опашка на овци од расата Lori-Bakhtiar 165 Şeniz Öziş Altınçekiç, Mehmet Koyuncu Goat welfare during transport (Благосостојба на козите за време на транспорт) 166 Mehmet Koyuncu, Şeniz Öziş Altınçekiç Importance of body condition score in dairy goats (Важност на оценката на телесната кондиција кај молзни кози) About the legal framework for ex-situ conservation of farm animal genetic resources in Albania (За правна рамка за ex-situ конзервација на генетски ресурси на домашните животни во Албанија) Animal nutrition – Исхрана на домашни животни 168 Danka Maslić-Strižak, Ljiljana Spalević, Radmila Resanović Testing the possibility of zeolite application on poultry exposed to the G2 aflatoxin effect (Испитување на можноста од примена на зеолитот кај живина изложена под дејство на G2 афлатоксинот) Level beta-carotene and vitamin a in blood serum of pregnant and highly lactating cows fed with different compositions (Нивото на бета-каротин и витамин а во крвен серум на стелни и високо мле‹ни крави исхранети со разли‹ни состојки) 170 Taskin Degirmencioglu, Songul Senturklu, Selda Özbilgin, Tulay Özcan Effects of s. cerevisiae addition to anatolian water buffalo diets on dry matter intake, milk yield, milk composition and somatic cell count (Влијание на додаток од S. cerevisiae во исхраната на анадолиските биволи врз консумацијата на сувата материја, приносот на млекото, составот на млекото и бројот на соматските клетки во млекото) 171 Vecdi Demircan, Hasan Yilmaz, Hacer Celik Ates, M. Çagla Ormeci Kart The development, problems and solution proposals of laying hen sector in Turkey (Развој, проблеми и предлози за решенија кај несивата живина во Турција) 172 Lumturi Sena, Dallendyshe Peti, Nedeljka Nikolova The effect of physical feed structure on the commercial broilers’ performance (Влијание на физичка стуктура на смеската врз комерцијалните перформанси на бројлерите) Food safety and quality – Квалитет и безбедност на храна 173 Mariya Mangova, Mirjana Menkovska, Ivanka Petrova, Tanko Kolev Variety – the main factor for impoving the quality of durum wheat (Triticum durum Desf.) (Сортата-главен фактор за подобрување на квалитетот на тврдата пченица (Triticum Durum Desf.)) 174 Danica Andreevska, Mirjana Menkovska, Dobre Andov Overview of the current condition, consumption and the research potential of the rice crop in the Republic of Macedonia (Преглед на тековната состојба во производството, консумацијата и истражувачкиот потенцијал на оризовата култура во Република Македонија) Еcology, natural resources and environment Opportunities and prospects for the master degree of education of speciality “Ecoeconomy” (Можности и перспективи на магистерските студии на образование за специјалноста „Екоекономија“) Economics in animal husbandry – Економија во сточарството Family enterprises in rural areas of the Republic of Macedonia (Семејните претпријатија во руралните средини на република Македонија) The contribution of experienced entrepreneurs to the development of rural areas in the Republic of Macedonia (Придонесот на искусните претприемачи врз развојот на руралните подрачја во Република Македонија) Good practices for sustainability of rural areas in Bulgaria (Добри практики за одржливост на руралните области во Бугарија) |